Bilim Kurgu(Kurmalı bilim.. ehe ehe..)
Science Fiction (diyor yabancılar. bir de Pulp Fiction var o başka konu)
Bu yazımızda bilim kurguyu(science fiction, sci-fi) ele alacağım. Nedir bilim kurgu? Bilim kurgu neye denir, neye denmez... Çeşitleri nelerdir, neyle beslenir, gündüz uyur da gece mi avlanır? bunları göreceğiz. efendim bilim kurgu dediğimiz olgu yakın ya da uzak gelecek ile ilgili öykülerin şimdi olsa olması mümkün olmayan bilimsel ve teknolojik alet edevatlarla oluşturulmasıdır. Örneğin uzay gemisi(ama uzaylıların kullandığı alengirli olanlar), ışın kılıcı, zaman makinesi, takılıp durmayan android telefon, format istemeyen windows... daha gider bu.
Bilim kurgu bazen geçmişi de kurcalayabilir. Mağara devri, taş devri. Sahi yaa şimdi bu açıdan bakınca Fred Çakmaktaş bile bilim kurgu kahramanı gözüktü gözüme.
Bilim kurguyum aga beğenemedin mi? |
Bilim kurgu filmler(mesela Star Wars), diziler(lost mesela ha bir de uzaylı zekiye vardı "Turkish science fiction"), bilgisayar oyunları(Tetris (şaka.. şaka..), tiyatro eserleri ve kitaplar(Otostopçunun galaksi rehberi) ve radyo oyunları(Feza'da iki Türk TGRT sunar...) aklıma gelenler.
Otostopçunun galaksi rehberi(the hitchhiker's guide to the galaxy) |
Uzaylı Zekiye |
Bilim kurgu hikayelerde; zamanda yolculuk yapabilirsiniz (mesela Geleceğe Dönüş filmindeki gibi), andoid denen akıllı robotlarla takılabilirsiniz, bir o galaksiden bir bu galaksiye uzayüstü hızlarda akbil basmadan seyahat edebilirsiniz, gezegenler arası ışınlanabilirsiniz, süper akıllı bilgisayarlar size evrenin tüm sırlarını açıklayabilir... Bilimkurgu bu olur yani. Fizik kurallarını hiçe sayabilirsiniz ki en çok da bunu denemek isterdim. Şöyle uzayı zamanı filan bükebilsem neler olur mesela... Sahi yaa bir dahaki yazımın konusu çıktı galiba;
"Uzay zaman bükmece..."
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder